English cream – den guldgula taxen

Taxar är en av de absolut populäraste hundraserna och den taxvariant som kallas för english cream är en av de mest uppskattade. English cream hör egentligen inte till en egen ras, namnet syftar bara på färgen på deras päls. Det är en variant av taxar som har mellanlång guldgul päls. Men med tanke på att english cream i grund och botten har samma temperament och sätt som taxar i allmänhet kan du därför läsa den här texten som en allmän beskrivning av de trivsamma, små långsamma hundarna.

Driver du ett företag? Kanske föder du upp taxar eller någon annan hundras? Oavsett vilken typ av verksamhet du sysslar med är det bra om du syns. Ett bra sätt att synas är att trycka upp din logotyp på olika profilprodukter som du sen kan ge bort till kunder eller anställda. Varför inte en mössa med tryck till exempel? Du behöver förstås inte driva företag heller, du kan trycka upp en mössa med i princip vilket motiv som helst. En english cream-tax till exempel.

En mångsidig hundras med många vänner

Olika varianter av den långsmala hundrasen har genom historien setts bredvid mängder av konstnärer och andra kreativa typer. Andy Warhol hade en tax vid namn Archie, Pablo Picasso hade en som han gav namnet Lump. Den amerikanska målaren William N Copley målade in sin tax i sina makabra verk som föreställde allt från bilolyckor till köttkvarnar.

Taxen är en mångsidig hundras. Ägare prisar dem både för deras egenskaper som sällskaps- och jakthundar. De har vanligtvis ett trivsamt temperament och tycker om att aktiveras. År 2019 var det den näst populäraste hundrasen med 2724 nyregistreringar. Taxar avlas typiskt i tre olika storlekar i stigande storleksordning: kanin-, dvärg- och normaltax.

Från början avlades taxen fram som en så kallad “grythund”, det vill säga att rasens syfte i första hand var att användas för att jaga grytlevande djur som kaniner, rävar och så vidare. Men taxarna skulle visa sig vara tuffa nog att kunna jaga också större djur. De kan användas i drevet vid älgjakt såväl som att sätta jägaren på rått spår mot ett rådjur.

Att tänka på

Hundar är gulliga och söta, i synnerhet hundvalpar och många skulle säga att taxvalpar är det sötaste. Innan du skaffar en hund bör du dock vara på det klara med vilken typ av åtagande det är du gör. Hundar behöver mycket uppmärksamhet och skötsel. Till skillnad från katter är hundar flockdjur, vilket gör att du inte får lämna hunden ensam under flera timmar. Om du är borta från hemmet flera timmar per dag måste du ordna med hunddagis eller att någon kommer och rastar hunden. Till det tillkommer kostnader i form av mat, försäkringar och mycket annat.