Hundtrim och hundfrisör

Hundfrisör är ett yrke för den som tycker om att syssla med pälsvård och pyssla om hundar. Det är inte bara pudlar som behöver friseras, utan det har blivit vanligare att mindre hundar med mycket päls klipps i roliga frisyrer. Förutom just klippmaskinen så är det även andra redskap som används och till dessa hör ullkammar, effileringssaxar och olika slags kardor.

Klippa hund

Vissa raser ska klippas, och den vanligaste som man tänker på är väl ändå pudel med sin avancerade och precisa lejonklippning. Att klippa en pudel snyggt kräver massor med övning och erfarenhet.

Många hundägare vill klippa ner sina mindre sällskapshundar för att pälsen ska bli mera lättskött eller för att hunden ska hålla sig svalare eller inte dra in lika mycket skräp i pälsen, och därför har just hundfrisöryrket blivit väldigt efterfrågat på senare år. För att bli en duktig hundfrisör behövs det en bra känsla för frisyrer, ett bra handlag med hundar och en stadig hand. En annan sak som behövs är övning, övning och åter övning.

En del korthåriga hundar kan också behöva pälsvård, särskilt i fällningstider, men om det är en släthårig hund kan det räcka med att gå över den med en gummiskrapa och skrapa bort de lösa stråna när den fäller. En del släthåriga hundar har dessutom väldigt tunn päls och vissa kan ha kala fläckar på sina ställen. Detta är vanligast på halsen och undersidan av hunden. Även människor kan som bekant vara tunnhåriga eller tappa väldigt mycket hår, och om detta är ett problem du lider av kan du ta kontakt med Nordic Hair för en konsultation och kanske en hårtransplantation, så slipper i alla fall du kala fläckar i onödan.

Trimma hund

Beroende på vilken ras hunden tillhör behöver pälsen olika skötsel. En del raser ska trimmas, det vill säga ryckas, och bland dem finns t.ex. Tax, Border Terrier och Schnauzer. När man trimmar en hund innebär det att de yttersta och längsta stråna i pälsen rycks bort för hand för att ge plats åt nya strån. Ofta behöver hunden dessutom ullkammas för att underullen ska tunnas ut eller tas bort. Detta sker med ullkam och ullkniv. Raser som ska ryckas saknar ofta själva fällningsmomentet, och om stråna sitter kvar kommer pälsen bli tjockare och lurvigare samtidigt som underullen tovar ihop sig. Detta kan skapa mycket obehag för hunden, så en trimras mår bäst av att befrias från sin ull och sina täckhår ett par gånger om året. Däremellan behöver den ullkammas ordentligt regelbundet.

Hundsalong

Att lämna in sin lilla kompis på hundsalong eller hundtrim är väldigt vanligt, och en del hundar ska bara badas, kammas och få klorna klippta. Ofta rensas och plockas öronen också, och tassarna ses över och det långa och kanske toviga tasshåret mellan trampdynorna klipps bort. En hund mår bra av att få pälsvård och bli omskött. Huden mår bättre, skräp som fastnat i tassarna försvinner och för mycket päls i öronen kan ge inflammationer. Se bara till att du som ägare och hundtrimmet är överens om vad som ska göras innan du lämnar hunden.