Spåra med hund

Vill du pröva en ny hobby med din hund? Tycker din hund mest om att jobba självständigt? Då kan spårning vara en lämplig hobby för dig och din hund. Spårning är en intressant sysselsättning som de flesta hundar gillar. Hunden får nämligen arbeta med nosen samtidigt som den använder huvudet. Att spåra med hund kan varieras på många olika sätt, och därför blir det sällan tråkigt. Spåren kan göras enklare eller mer avancerade, allt beroende på din hunds kapacitet och nivå. Det ordnas även kurser i spårning. Om din hund visar sig vara en riktig mästare på den nya hobbyn går det dessutom att börja tävla i spårning. Och inte att glömma: hundar används ju även till att spåra försvunna personer!

Olika sätt att spåra

att spåra med hund

Att spåra med hund kan vara allt från en vardagshobby med sällskapshunden till en del av höstens jakt då man följer sin hunds nosarbete från ett längre avstånd, t.ex. från ett jakttorn. Med sällskapshunden kan spårning vara ett sätt att enkelt aktivera hunden genom att gömma hundens favoritgodis eller -leksaker hemma antingen inomhus eller utomhus. Att spåra är belönande för hunden. Andra sätt att spåra med hund är att dra blodspår i skogen. Det lönar sig att börja med enklare spår då hunden är nybörjare. Om man däremot vill lära sin hund att spåra människor är inte heller det omöjligt. Göm dig på något klurigt ställe och låt hunden söka upp dig!

Mer information

Blev du intresserad av att spåra med hund? på svenska kennelklubbens hemsida finns tips om hur man kan gå till väga för att träna spårning med sin hund. Där kan man även läsa om olika kurser samt hitta information om prov och tävlingar man kan delta i. Kennelklubben ordnar bl.a. viltspårprov. Att spåra med hund behöver inte vara varken dyrt eller svårt. Det är en sysselsättning som alla hundar, oberoende av ras eller ålder, samt alla mattar och hussar, kan ha glädje av!