Hund som dreglar

Många hundar dreglar lite hela tiden. Saliv håller munnen frisk och hjälper till med matsmältningen, men överdriven salivation kan vara ett tecken på sjukdom hos din fyrbenta kompis. Vissa hundraser dreglar mer än andra, så om din hund dreglar mycket behöver det nödvändigtvis inte vara något fel på din hund. Det du som matte eller husse kan hålla utkik efter är om din hund biter eller slickar på något som kan vara farligt. Om du är osäker ska du alltid kontakta en legetimerad veterinär, men i den här texten ska vi gå igenom vad som kan orsaka större salivation än vanligt och hur du kan undvika och behandla de problem som kan uppstå till följd av det.

Hund tittar på godsaker

Om du har en hund av ovanlig ras kan du behöva resa en bit för att hitta en kompetent veterinär. Internet är ett fantastiskt hjälpmedel, du kan hitta både den kompetens som behövs och rese alternativ med en snabb sökning. Om du till exempel behöver hitta priser på flyg Stockholm Halmstad finns det här. Alla hundar dreglar för att sänka kroppstemperaturen precis som människor svettas. Om det är väldigt varmt kommer hunden att salivera mer än vanligt, det är helt normalt. Om hunden däremot ligger stilla och andas häftigt bör du genast ta in den i skuggan och ge den vatten. Om hunden har svårt att andas måste du direkt ta den till en veterinär. Många hundar dreglar mer än vanligt när de är nervösa eller stressade, det är inte heller farligt. Du kanske har sett att din hund saliverar extra mycket när de till exempel är hos veterinären. Den vanligaste medicinska anledningen till överdrivet dreglande är tandrelaterade sjukdomar. Parodontit eller tandlossning är en av dessa, en annan är tandinflammation som spridit sig till tandroten. Mycket saliv kan också antyda att hunden har svårt att svälja.

Hur kan du hjälpa din hund

Hund som skäller

Det viktigaste du som husse eller matte kan göra för din hund är att se till att den inte äter något olämpligt. saker du inte ska mata din hund med inkluderar dels saker som är giftiga för den, men också saker som på grund av sin konsistens och struktur kan skada hundens svalg och hals. Det senare kan vara saker som knäckebröd, chips, flingor och annat som är hårt och vasst. Alla ben från fåglar är farliga då de kan gå sönder och skada insidan av hundens hals. Vissa livsmedel som är helt okej för oss människor att äta kan vara livsfarligt för hundar, till exempel choklad. Andra saker som kan vara farliga för hundar är vindruvor, russin, avokado, rå deg och kakao. Precis som människor så kan hundar vara allergiska mot nötter, så ge aldrig ett husdjur nötter då de kan få en anafylaktisk chock och dö. Innan du skaffar hund eller något annat husdjur är det viktigt att du tar reda på vad de kan äta utan risk, annars är det lätt hänt att hunden av misstag får i sig något farligt.