Att tänka på när du skaffar hund

Att skaffa hund är en dröm för många. Om du inte hade hund som barn är chansen stor att du vill ha en som vuxen. Det går inte att förneka fördelarna med att ha en gullig vovve som finns där i vått och torrt. Däremot är en hund inte bara en fluffig kompis, utan den behöver även skötas om på ett ansvarsfullt sätt. Nedan tittar vi på vad du behöver tänka på när du skaffar en gosig bästa vän!

Hundbädd och leksaker

Som många andra djurägare planerar du kanske att låta vovven sova i din säng. Det är givetvis ett alternativ, men en hund tycker om att ha en egen plats. Därför bör du skaffa en bädd åt din vovve så snabbt som möjligt. Det bästa är att ha den hemma när vovven ska hämtas hem. Köp även en del leksaker så att hunden har något att leka med.

Påbörja ett sparande

Om du inte redan sparar pengar bör du börja med det när du skaffar hund. Mat, schampo, klippning, avmaskning, jacka och annat som hunden kan behöva kostar en del pengar. Visst är det möjligt att låna pengar vid oväntade utgifter, men det är alltid bra att ha tillräckligt med pengar på kontot. Att låna varje gång hunden behöver minsta lilla sak är ingen bra idé. Se därför till att ha ett eget sparande så att du kan ta hand om din vän på bästa sätt.

Teckna försäkring

Att teckna en hundförsäkring är också av stor vikt. Om din hund skulle bli sjuk eller vara med om en olycka kan försäkringen vara till stor hjälp. Veterinärkostnader kan uppgå till tiotusentals kronor, vilket kan vara svårt att stå för själv. Om försäkringen inte skulle räcka kan du behöva låna pengar för att kunna betala räkningar. Att låna pengar hela tiden är givetvis inte rekommenderat, men ibland kan ett lån faktiskt vara ett bra alternativ. Det kan innebära skillnaden mellan att kunna betala för vården eller låta hunden avlivas på grund av att man inte har råd med kostnaderna.

Vaccinationer

En hund bör vaccineras oavsett ålder. Det är viktigt att skydda djuret från svåra sjukdomar som är betydligt enklare att förebygga än att behandla. Hunden ska även få tabletter för avmaskning regelbundet. Den ska även få pipett mot fästingar, loppor och löss.

Pälsvård

Som hundägare behöver du också ta hand om vovvens päls. Hur ofta den behöver bada beror bland annat på vilken ras den tillhör, hur lång pälsen är och hur mycket tid den spenderar utomhus. Fluffiga hundar med stor päls ska även kammas med en speciell hundborste för att få bort tovor och annat som kan ha fastnat i pälsen. Även öronen ska rengöras och klorna ska klippas med jämna mellanrum.

Hundar