Hundutställning

 

Det är inte bara uppfödare som ställer ut sina hundar för att de ska få en bedömning. Även om det för en uppfödare är ett bevis på att deras arbete håller rasstandarden vilket många gånger nödvändigt för att de ska kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet.

En rashund som används inom avel måste uppfylla rasstandard för att avkommorna ska kunna registreras inom Svenska Kennelklubben. Ofta uppmuntrar uppfödare sina valpköpare att ställa ut sina hundar. Ju fler meriter de får på avkommorna desto bättre klassas kenneln och detta gynnar självklart försäljningen.

Vad krävs för att få ställa ut sin hund

Din hund måste vad ID-märkt, vaccinerad Kandestack_62406och renrasig. Sedan finns det en hel del regler vad gäller hundar med kuperad svans eller kuperade öron. Men där rekommenderas att gå in och titta på det tävlingsreglemente som gäller för utställning.

Även om många tror att det bara är att visa upp sin hund så krävs det en del träning. Hunden måste vara social och kunna visa sig utan att vara rädd. Eftersom domaren utför en kontroll av hundens fysik så får den inte vara rädd för beröring från främmande människor. Den måste även kunna vara tillsamman med andra hundar på en ganska liten yta, den så kallade utställningsringen. Beroende på klass så kan det vara både 10 – 15 ekipage som ska visas samtidigt och bli jämförda och bedömda sinsemellan.

Bedömning

Hunden bedöms alltid efter en given rasstandard där det exteriöra bedöms enligt egenskaper som bland annat päls, kroppsform, huvudform, öron och färg. Uppfyller hunden rasstandarden så bedöms den mot sina konkurrenter. Vinnaren av sin ras blir Bäst i Ras och detta är första steget till det hägrande Best in Show-priset.

Utställning som hobby

De flesta strävar efter att göra sin hund till utställningschampion, i första hand svensk utställningschampion, för vilket det krävs ett antal utställningscertifikat. På grund av de öppna gränserna så är det lättare att tävla internationellt. Det innebär att den hängivna kan uppnå både nordiskt och internationellt championat.

Utställning är precis som tävlandet med hund många gånger en hobby där inte bara utställandet är det roliga utan även att träffa gelikar. Ofta möts samma hundar gång på gång och vilken hund som vinner är inte alltid given även om den vann förra utställningen.