Tävla med hund

 

Oavsett vilken hundras du har köpt eller tänker att köpa så mår alla hundar bra av att vara fysiskt och mentalt aktiva. Många hundägare väljer därför att gå en valp- eller unghundskurs och dessa kurser ges ut av bland annat Svenska Brukshundsklubben. Många deltagare fastnar för gemenskapen som finns i dessa kurser och för en del hundägare leder detta vidare till tävlande.SwedishVallhundAgility_wb

Inom brukshundsklubben finns det flera tävlingar att delta i. Vad som styr är du, din hunds psyke och dess ras. Sen beror det på ditt intresse som ägare.

Agility

Agility är en gren med mycket fart och fläkt som passar de flesta hundraser. Agility innebär att hunden ska ta sig igenom en hinderbana på tid och så felfritt som möjligt. Poäng dras av för missar, så det gäller att vara så snabb och noggrann som möjligt.

Tävlingar i lydnad är också något som alla hundraser kan utföra. Grenen är indelad i 4 klasser, från lydnadsklass 1 upp till lydnadsklass Elit. För att gå vidare till nästa klass måste ekipaget uppnå en viss poäng för att erhålla en uppflyttning. Väl i högsta klassen krävs ett visst antal poäng för att få certifikat. Med 3 uppnådda certifikat blir hunden lydnadschampion.

Brukshundstävlingar

Bland det tuffaste inom brukshundsklubben är brukstävlingar. Brukstävlingar kräver sin hund och lämpar sig inte för alla raser. Det är fysiskt krävande grenar uppdelade i spår, sök, rapport, skydd och patrull. Dessa grenar kommer ursprungligen ifrån det militära där alla delar är arbetsuppgifter för militärhunden. De vanligaste att tävla inom är spår, sök och rapport.

Spår i600px-Obedience_(free_heeling)nnebär att hunden ska följa ett spår där det finns apporter utlagda som hunden ska markera. I militärt sammanhang så spårade hunden upp både människor samt farligt material som behövde hittas.

Sökgrenen innebär att hunden skickas ut i skogen för att hitta och markera människor. Hunden kan markera genom att skallmarkera sittandes vid den människa den hittar och på så sätt leda sin förare till platsen. Eller så kan hunden rullmarkera, vilket innebär att hunden tar en rulle i munnen som är fäst vid halsbandet, springer tillbaka till föraren som kopplar hunden för att den ska leda föraren tillbaka till fyndplatsen. I det militära användes detta för att hitta både fienden och förlorat manskap.

Rapport är en gren där hunden springer själv i skogen mellan två baser. När basen förflyttar sig markeras sträckan med ett ämne som hunden ska följa för att hitta den förflyttade basen. Detta bygger på då hunden i krigstid sprang med meddelanden mellan olika baser och var tvungen att kunna hitta den flyttade basen.

Inom samtliga bruksgrenar gäller samma princip som för lydnaden, det vill säga att en viss poäng måste uppnås för att bli uppflyttad, här är klasserna indelade från lägre klass till Elit. I Elitklassen kan hunden erhålla certifikat och bli Brukschampion.