Checklista för att skaffa valp

Är det så att du och din familj har funderat på att skaffa er en valp? Att det skulle vara skönt att komma ut på långa och sköna promenader i dina Ecco med hunden, vilket gör att du får både frisk luft och motion på en och samma gång. I så fall fyll i checklistan först, innan ni köper valpen.

Checklistan

Denna checklista kommer underlätta för dig och din familj.

Tid

Du får räkna med att valpen kommer kräva den mesta av din tid de fyra första månaderna. Det du bör tänka på sedan är att hund bara få vara ensam max fem timmar i sträck per dag. Har du ett jobb som du kan ta med jycken är det inga problem.

Kostar

Det kostar att ha en vovve och ganska mycket dessutom. Under första året får du räkna med cirka 25 – 30 000 kronor, sedan kommer kostnaden ligga mellan 10 – 15 000 kronor varje år. För det är inte bara maten som kostar, utan det tillkommer försäkring, kostnad för veterinär och så vidare.

Framtiden

Hur kommer din och din familjs framtid se ut de kommande tio åren. En hund lever länge och det gäller att ha lösningar på praktiska saker som exempelvis:

  • Vem kan vara hundvakt?
  • Behöver jag byta jobb?
  • Hinner jag hem och rasta hunden på lunchen?
  • Kan jycken följa med på jobbet?
  • Orkar jag bära hela ansvaret, för du kan inte räkna med barnens hjälp?

Försök besvara dessa frågor innan ni får hem en ny familjemedlem.

När?

När ska vi skaffa hundvalpen och få den rumsren? Ska det vara under semestern eller kan någon vara hemma hela tiden de första månaderna?

Vart köper jag valpen?

Du ska aldrig köpa en valp från någon säljer från sin bagagelucka eller i en oseriös annons. För en valp ska ha veterinärbesiktning intyg, stamtavla, vara avmaskad och vaccinerad. Försök att besöka uppfödare och bilda dig en uppfattning om tikens lynne med mera.

Ras?

När ni har kommit så långt att ni äntligen har bestämt er för att köpa en liten valp. Gäller det att komma fram till vilken ras hunden ska vara. Ska det vara liten eller stor jycke? För det gäller att du och din familj har det som krävs för rasen. För vissa raser kräver mer aktivering än andra. Oavsett vilken ras ni väljer så funkar alla med barn, för det hänger ihop hur du uppfostrar och tränar din hund, om den funkar med barn eller inte.

Skaffat valp

När du väl har skaffat valpen är det några saker du bör tänka på och det är:

  • Se till att försäkra hunden, för mycket kan hända, speciellt med en valp
  • Ha ett valpsäkert hem, ta bort giftiga växter, kemikalier och minimera tuggmöjligheter
  • Valpen bör ha sin egen plats där den kan få vara ifred
  • Gå en valpkurs

Detta var bara några av de saker du behöver tänka på inför att skaffa dig en valp!