Hunden på arbetet

Om man har en hund kan man inte lämna den hemma hela dagen utan att någon ser efter den. Man måste alltså själv kunna gå hem och se till hunden, ha en hundvakt eller lämna hunden på hunddagis. Det här är inte alltid så lätt att ordna. Det är inte bara olämpligt att lämna hunden länge, det är dessutom olagligt enligt de djurskyddslagar som finns som man kan läsa mer om hos Jordbruksverket bland annat. Ett alternativ är då att man tar med sig hunden till sin arbetsplats.

Hunden som stöd

Om man arbetar på till exempel en begravningsbyrå i Stockholm kan det fungera bra att ta med hunden till arbetet. Så länge hunden är lugn kan den fungera som ett bra stöd till personer som förlorat en anhörig samt för barn som behöver komma till begravningsbyrån. Hunden kan också fungera som ett annat samtalsämne om det är så att man behöver prata om något annat en stund. Hunden bör dock hållas på kontoret. Det är kanske inte så bra om den följer med i bilar och till begravningar.

Hundar i skolan

Om man arbetar i en skola kan det också gå att ta med hunden till arbetet. Kanske har man ett eget kontor där hunden kan vara? Det krävs dock att hunden inte är rädd för att träffa en hel del människor och den får inte heller tycka att barn är otäcka om man arbetar på en skola med unga elever.

Allergier

En sak som är viktig att tänka på är att det kan finnas hundallergiker på arbetsplatsen. Det kan därför vara klokt att fråga innan man tar med sig sin hund. Om man driver ett eget företag är det man själv som bestämmer och då är det oftast inga problem att ha med sig hunden. Är det så att någon är allergisk kan det vara bra att kolla om det kanske går att ha hunden i ett rum där allergikern inte vistas.

Hundar för synskadade

Om man är synskadad och arbetar får man i regel ta med sig hunden in överallt. De allra flesta arbetsplatser och allmänna platser tillåter nämligen ledarhundar. Inte heller butiker eller allmänna färdmedel brukar ha några problem med att ledarhunden åker med.

Viktigt med uppfostran

En hund som ska vara med på en arbetsplats måste vara väluppfostrad. Den måste vara helt rumsren och den måste kunna hålla sig lugn. Om man har ett eget kontor gör det troligen inget om hunden då och då leker med en boll eller går omkring lite men när det kommer kunder eller liknande måste den veta sin plats. Det är också viktigt att hunden vet hur den ska hälsa. En stor hund som hoppar upp och kanske förstör eller smutsar ner kläder passar inte på en arbetsplats.